De Nederlandse regering is zich in toenemende mate bewust van het belang van beleidsvorming omtrent klimaatverandering (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie 2017: 37-46). Eén van de speerpunten van dit beleid is het tegemoetkomen aan de klimaatdoelen van Parijs (idem: 37). In navolging hiervan stellen verschillende academici en overheidsinstanties dat het reduceren van de vleesconsumptie van Nederlanders een essentiële rol speelt in het behalen van die klimaatdoelen (Bakker en Dagevos 2012: 878-885; Dagevos et al. 2012: 17-20; Dagevos en Voordouw 2013: 66-67; RIVM 2017: 5-6; Rli 2018: 71-81).
Maar de reductie van vleesconsumptie blijkt niet alleen wetenschappelijk relevant. Ook de maatschappelijke aandacht voor consumptiepatronen groeit, te zien aan bijvoorbeeld de duurzame voedselalternatieven van producenten en Ngo’s en de aandacht die de media hiervoor heeft (Dagevos et al. 2012: 78-81). Dit streven van een variëteit aan maatschappelijke actoren om de consumptie van vlees te beperken, impliceert dat er een alternatieve eetcultuur op komst is die kan bijdragen aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen (ibid.).
Tot op heden vertaalt deze verandering zich echter niet in een daling van de vleesconsumptie onder Nederlanders: die is al jaren stabiel (Terluin et al. 2017: 7-8). Dit kan worden verklaard aan de hand van de dominante consumptiecultuur op dit moment. In de naoorlogse periode groeide namelijk de welvaart en werd het dagelijks consumeren van vlees ‘normaal’ (Dagevos 2014: 40). Er ontwikkelde zich toen een carnivorencultuur die vandaag de dag nog altijd dominant is (ibid.).
Hoewel het verminderen van de vleesconsumptie met die wetenschap moeilijk lijkt, wijst deze ontwikkeling er ook op dat consumptiepatronen niet statisch, maar dynamisch zijn. Een voedseltransformatie is dus niet onmogelijk: over 50 jaar kunnen we weer geheel andere eetpatronen hebben. Betrokkenheid van de consument is daarbij onontbeerlijk, omdat de consument uiteindelijk de keuze maakt om zijn of haar vleesconsumptie bij te stellen. Kortom: we hebben joú nodig!